נוירופידבק דינאמי ונוירופידבק ליניארי

ינו 25, 2019 | כללי

בשנים האחרונות אנו שומעים אנשים מדברים על ״נוירופידבק דינאמי״ כאילו מדובר בשיטת טיפול חדשנית שמציבה חלופה ל״נוירופידבק הליניארי״.

עובדה זו לא מדויקת ויש להסבירה !

אם שתי השיטות אכן קשורות זו בזו, יש להבדילן בכמה מישורים מאוד בולטים: לאחת יש שימוש טיפולי בעוד שהאחרת מיועדת לרווחה נפשית.

 

נוירופידבק ליניארי, לא דינמי, בשימוש טיפולי

נוירופידבק ליניארי הינו הנוירופידבק ה"קלאסי" או גם ה"מסורתי", שהוסף לו שם התואר על מנת להבדילו מהנוירופידבק הדינמי. בפועל, נוירופידבק אינו ליניארי במיוחד. זוהי מעל לכל שיטת טיפול מוכרת שהשימוש בפאתולוגיות מסוימות, במסגרת הטיפול בה, הוכחו מדעית.

לכן, נוירופידבק יכול להתבצע רק במסגרת טיפול הניתן על ידי מטפל מוסמך (פסיכולוג, פסיכיאטר, נוירולוג, וכו'). הוא מצריך שימוש ב- EEGQ (רשמת מוח חשמלית קוונטית) על מנת למדוד את פעילות המוח באופן מדויק. לשם כך, במסגרת הטיפול, מוצמדות לראשו של המטופל כ-20 אלקטרודות המחוברות למקודד. הפעילות החשמלית של המוח הנקלטת באמצעותן מתורגמת לאות הניתן לפיענוח על ידי מחשב.

באופן זה, יכול המטפל לזהות תדרים חריגים במוח, כלומר, לזהות את המקור להפרעה פיזית או נפשית עליה מדווח המטופל. סדרות טיפולי הנוירופידבק מותאמות באופן אישי בהתאם לאופיה של ההפרעה המדווחת. ניתן להציב את האלקטרודות על אזורים שונים של הגולגולת וזאת על מנת לקלוט את תדרי המוח המושפעים פוטנציאלית מהפתולוגיה של המטופל.

במקביל, תדרי המוח של המטופל מתורגמים לקול או לתמונה (בהתאם לסוג האותות בהם משתמש המטפל לצורך הטיפול) וכך מתאפשר למטופל ״לראות״ באופן עקיף את תדרי המוח שלו. מטרת סדרות טיפולים אלה היא ליצור מודל של התמונות או הצלילים המתקבלים על ידי התדרים שנאספו ב EEGQ בתגובה לפעילות המוח שלו.

במהלך הפגישה, על המטופל להיות פעיל וממוקד. עליו לעסוק באימון מוחי פעיל של 20 עד 30 דקות, במהלכו ינסה להשיג מטרות שנקבעו מבעוד מועד על ידי המטפל. מטרות אלו נבדלות בהתאם לפתולוגיה המטופלת וסוג הנוירופידבק הניתן על ידי המטפל, אך לרוב ישנה שאיפה להסדיר את פעילות המוח של המטופל על מנת לאפשר לו ללמוד להעבירה לתדרים סטנדרטיים.

בהתאם לפתולוגיות, תיתכן המלצה לבצע כחמישה-עשר עד חמישים סדרות טיפולי נוירופידבק על מנת השיג תוצאות ברות קיימא. ככל שיישנה האימון המוחי, כך יהיו היתרונות לטווח הארוך יעילים יותר.

החיסרון העיקרי של שיטה זו הוא הסיכון (אם כי נמוך) כפי שנוסח על ידי איגוד הפסיכולוגים בקנדה: "תופעות בלתי רצויות צפויות להתרחש אם טכניקת הנוירופידבק אינה מתאימה למטופל. תגובות לוואי שליליות עשויות להתרחש בעת יישום הטיפול (ליקוי רגשי, טיקים קוליים, התכווצויות שרירים, רגרסיה, תסמינים סומטיים [כאבי ראש, בחילה], טינטון מוגבר, איבוד שליטה, הרטבה, ירידה ביעילות קוגניטיבית, אובדן זיכרון, בעיות שינה, הפרעות אובססיבית, עייפות, אפילפסיה, חרדה, חוסר מנוחה וכו')".

 

נוירופידבק דינאמי, לא ליניארי, יישום המיועד עבור רווחת הנפש

גם במקרה הזה, שם התואר המתווסף לנוירופידבק לא מייצג את יישום הטכניקה האמיתית אליו הוא מיועד. למעשה, נוירופידבק דינמי הינו כינוי שנועד לאבחנה של פעילות ההרגעה לעומת הנוירופידבק המסורתי. מכאן שהנוירופידבק דינמי אינו טיפול רפואי. הוא גם לא מדע מוכח ומאושר על ידי ארגוני הבריאות במטרה לטפל בפתולוגיה.

זוהי שיטת טיפול המיועדת לרווחת הנפש ולהרגעה. כל אדם יכול לטפל בשיטה זו ואין צורך בהתמחות בריאותית מקצועית. אחד מיתרונותיה הוא זיהוי שינויים במהירות רבה יותר (משך, תכיפות, תדירות ושינויים) לעומת המשרעת והתכיפות של הנוירופידבק הליניארי.

בניגוד לנוירופידבק הליניארי, אין מדדים קבועים ולכל אדם יש מדדים ייחודיים עבורו.

הציוד הנדרש לטיפול בנוירופידבק זמין לרכישה וכולל 5 אלקטרודות. האלקטרודות ממוקמות באופן סטנדרטי על הגולגולת והאוזניים של המשתמש בלא תלות בבעיה בה ירצה לטפל (לחץ, חרדה, נדודי שינה…). האלקטרודות מחוברות למחשב המשתמש בתוכנה מיוחדת על מנת לפענח את תדרי המוח.

במהלך הטיפול, המשתמש מצוי במצב פסיבי יחסית ועליו לנסות להישאר כמה שיותר רגוע. הוא יכול לבחור לצפות בסרט או להקשיב למוסיקה, הוא יכול אפילו לישון. בעת שהתוכנה תזהה פעילות שונה מהרגיל בפעילות המוח של המטופל, המוסיקה או הסרט יקטעו למשך מילי שנייה. הפרעה זו, שכמעט לא ניתנת לאבחנה באוזן, תיקלט במוח והפעילות תחזור לשגרה באופן מיידי. באמצעות התרגול, המוח ילמד לווסת את עצמו חזרה לפעילות רגילה ולמנוע פעילות לא שגרתית אשר יכולה להתעורר כתוצאה מלחץ או חרדה אשר מטרידה את מנוחת המטופל…

הנוירופידבק הדינמי הינו טיפול המיועד לכולם ללא שום סיכון. אין צורך בשום אבחון מקדים לטיפול. יתרונותיו הפסיכולוגים והפיזיולוגיים ניכרים במטופלים הסובלים מבעיה פתולוגיות, החל מלחץ רגיל דרך טראומות נוירולוגיות ועד לאוטיזם. על אף שעלות הציוד הדרוש הינה גבוהה, היא לא משתווה בשום צורה לציוד הרפואי הדרוש עבור הנוירופידבק הליניארי.

לסיכום, ההבדל המשמעותי בין הנוירופידבק הדינמי לנוירופידבק המסורתי (או ליניארי) טמון ביישום השונה בתכלית של שתי שיטות הטיפול.

בעוד שהנוירופידבק הליניארי הוא טיפול רפואי או תרפי, הנוירופידבק הדינמי היא שיטת טיפול המוקדשת לשיפור עצמי ולרווחת הנפש.

על אף שהנוירופידבק הדינמי לא יכול להיחשב כפתרון לטיפול בבעיות פתולוגיות, הוא יכול לסייע בצורה יעילה כטיפול עיקרי או משלים לשיטות הטיפול המסורתיות.

Pin It on Pinterest